Get Adobe Flash player
Головна сторінка Засновник Згромадження святий Зигмунт Гораздовський Беатифікація і канонізація

Беатифікація і канонізація

Беатифікація

Слава про святість життя о. Зигмунта Гораздовського надихнула Сестер почати працювати над відкриттям беатифікаційного процесу Слуги Божого. Розпочався він 29 червня 1989 р. у Львівський Ахідієцезії. У квітні 1993 р. документацію процесу передали до Конгрегації до Справ Святих у Римі. 20 грудня 1999 р. Папа Римський Йоан Павло II підписав Декрет, який засвідчує героїчність життя і чеснот Слуги Божого о. Зигмунта Гораздовського. В Декреті сказано: «Життя Слуги Божого було постійним служінням любові, сповненого великої доброти і лагідності, в жертовному дусі і стабільності волі, в мужньому доланні кволого здоров’я. Виконував діла милосердя  для душі і тіла, а також  помножував ініціативи, щоб полегшити терпіння ближніх і допомогти їм спасти душі. Любов Христа вчинив підставою своєї доброчинної і суспільної діяльності, а сам Христос був джерелом його почуттів і відданості. Цілим серцем і з усіх сил полюбив Бога і Служив Йому охоче і радісно. Був послушним Його волі, беріг Божі права вдень і вночі, працюючи для Його Царства; уникав гріха, прямував до святості. Свою надію покладав на Господа, на Його Милосердя і Його Провидіння. Далекою була для нього прив’язаність до земних справ; ділився з потребуючими всім тим, що мав, так що під кінець життя міг написати, що не має жодних матеріальних речей. Як правдивий Божий муж невтомно працював і терпів для Його слави, ніколи не нарікав; в апостольській діяльності був повним запалу і відваги, витривалим в праці, незломним в труднощах, лагідним в протиріччях, терплячим в хворобі, довірливим в молитві. З надприродною розсудливістю вибирав властиві дороги для свого освячення в апостольський діяльності і в керівництві своїми справами. Саме так поступав аж до кінця своїх днів, маючи надію осягнути нагороду вічного щастя, яким Бог Справедливий Суддя обдаровує своїх приятелів.

24 квітня 2001 року Папа Римський  Йоан Павло II проголосив Декрет про чудотворне оздоровлення Здіслава з Вроцлава (Польща) – чудо сталося за заступництвом о. Зигмунта Гораздовського.

19 лю­того 1997 р. 28-річний Здіслав в результаті автомобільної катастрофи отримав важкі травми: пошкодження голови та мозку з втратою свідомості, переломи ребер, травми легень, а також пошкодження черевної порожнини з розірваною печінкою та внутрішнім крововиливом. Лікарі також виявили перелом кістки стегна та заблоковані сечові канали. Хворого тричі прооперували та направили у відділення інтенсивної пульмонологічної терапії. Незважаючи на високий рівень спеціалізації терапії, стан хворого погіршувався. З'явилися додаткові ускладнення, а передусім загальне зараження організму.

В тому часі, як Здіслав перебував у лікарні, ціла родина хворого та Сестри св. Йосипа з вроцлавської спільноти молилися про його одужання за посередництвом отця 3. Гораздовського, - саме в сестер донечка Здіслава відвідувала дитячий садок. У червні 1997 р. всупереч лікарським прогнозам і на подив усім Здіслав залишив лікарню, отримавши благодать цілковито оздоровлення. Повернувся до нормального способу життя та професійної праці. Його повне одужання підтверджують лікарські обстеження.

 

26 червня  2001 року  у Львові  Папа Римський  Йоан Павло II беатифікував Слугу Божого о. Зигмунта Гораздовського – Львівського Апостола Божого Милосердя, Священика жебраків, Отця убогих, Духовного батька кожної сестри зі Згромадження Святого Йосифа.

 

Канонізація

Наступним етапом на шляху до проголошення Зигмунта Гораздовського святим на ввесь світ був канонізаційний процес і одне з найбільших чудес, яке сталося за посередництвом блаженного. А саме: ввечері 20 липня 2002 р. сталася дорожньо-транспортна пригода. Роксана була пасажиркою Фіату 126п. Внаслідок аварії її викинуло з автомобіля, який, перевернувшись декілька разів, притиснув дівчину. Отримавши тяжкі поранення, у дуже важкому стані вона потрапила до лікарні в Кракові на відділення інтенсивної терапії. Роксана була один крок від смерті, занадто важкими були травми дихальної та рухово-опорної систем, був порушений кровообіг, відбулося зараження крові. Безпосередня загроза життя тривала близько 30 днів. У цьому часі Роксана була непритомною та підключеною до апаратів штучного дихання. Через 4 тижні наступило раптове та знаменне одужання. Хвора почала самостійно дихати, а тяжкий сепсис поступово зникав. Повернення здоров'я було таким швидким, що протягом двох тижнів Роксана самостійно вповні сил залишила лікарню.

Молитву з проханням про зцілення за заступництвом бл. отця 3. Гораздовського розпочали її подруги з місця праці, які від моменту беатифікації вже добре знали постать блаженного. До цієї молитви приєдналася родина Роксани, знайомі та Сестри Святого Йосифа.

 

23 жовтня 2005 року Папа Римський Бенедикт XVI канонізував блаженного о. Зигмунта Гораздовського під час урочистого закриття Року Євхаристії і XI Звичайного Зібрання Синоду  Єпископів, а також Всесвітнього Дня Місій.

Святіший Отець в проповіді підкреслив, що святий Зигмунт Гораздовський прославився своєю побожністю та пошаною до Євхаристії, а глибоке переживання Безкровної Жертви Христа вело його до хворих, бідних і потребуючих.

Літургійний спомин: 26 червня

Зигмунт  (Sigizmumd) - це ім’я германського походження означає оборона, перемога: sigi – перемога; -mund – опіка, оборона.

...